Skip to content

Ginkgo bilobáról szóló előadással nyert az első helyezett csapat

2022. május 14-én, Budapesten tartottuk meg a tanév utolsó CKTV-s eseményét. A döntő során a versenyzők izgalmas előadásokban mérték össze tudásukat. Az eseményt a Nemzeti Tehetségprogram támogatta.


Május 14-én lezárult a IV. Cédrus Komplex Tanulmányi Verseny. A döntőre négy csapat érkezett a Párbeszéd Házába. Közülük három csapat szállt versenybe az első három helyezéséért és az értékes nyereményekért, illetve egy olyan csapat érkezett, akik a szoros online fordulók során sajnos fél ponttal lecsúsztak a dobogóról, de fordulógyőztesként meghívást nyertek az eseményre. A döntő során a csapatok nyolc előre megadott témából választhattak saját érdeklődésüknek megfelelően egyet, amelyet szakmai zsűri előtt prezentáltak.

A zsűri tagjai:

Dr. Paszternák András, vegyész, a Csodák Palotája tudománykommunikációs vezetője, a verseny kiemelt partnere
Recskó Márk, közgazdász, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium öregdiákja és volt diákbizottsági elnöke
Csertán Tamás mérnök, építészhallgató, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatója és jelenlegi diákbizottságának alelnöke

MatekManók, Szigetszentmiklós

Az első előadást a MatekManóktól hallgathattuk meg a differenciálegyenletek tulajdonságairól és alkalmazásáról. A csapat a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumból érkezett, tagjai: Molnár Botond János, Györök Ákos, Hoffer Beáta és Weidinger Csenge, aki sajnos nem tudott részt venni a döntőn. Sokszínű érdeklődésüket a matematika, kémia- és fizikatudásuk demonstrálásával bizonyították.

Ceterum censeo Karthaginem esse delendam, Budapest

Utánuk következett a Ceterum censeo Karthaginem esse delendam csapat, akik a budapesti Városmajori Gimnáziumból érkeztek, a csapat tagjai: Bödőcs Boróka, Kovács Réka, Szabó Panna és Fórizs Botond. Előadásukból, amelynek témája a gingko biloba volt, nemcsak azt tudhattuk meg, hogy a biológia tudománya mit tud erről az élő kövületről, de az orvostudomány, az irodalom és a művészettörténet világába is betekinthettünk a tolmácsolásukban.

Kazuberley von Deodara, Székelyudvarhely

Végül a Kazuberley von Deodara csapat izgalmas előadását tekinthettük meg a CERN alakulásáról, az ott folyó tudományos mukáról, és azt is megtudhattuk, hogyan juthatunk el a tudományos élet e kiemelt helyére gimnazistaként, egyetemistaként, vagy épp fizikatanárként. A csapat különböző iskolákból érkezett tagjai a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium színeiben indultak a versenyben, a csapattagok: Dénes Attila Norbert, Pálffy Katinka, Zsidó Tímea és Magyar Vazul.

Petiolus Cedri Atlantici ab Scarbantia, Sopron

A délelőttöt a Petiolus Cedri Atlantici ab Scarbantia csapat, a második forduló díjának győztese zárta, akiknek színes bemutatkozó előadásából megismerkedhettünk a magyar népi kultúra különböző oldalaival, az utca emberének hangján és a csapat kultúra és néptánc iránti szeretetén keresztül. A csapat a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnáziumból érkezett, tagjai: Kalicz Hanga Mária, Kalicz Kincső Gizella, Kalicz Regő Gergely és Rákóczy Anna.

Amíg a zsűri elbírálta a döntő előadásait, és felállította a rangsort, a versenyzőket a szakkollégiumban láttuk vendégül egy játékos vetélkedőre. A játék a legelső CKTV első forulójának történetére épülve egy újonnan függetlenedett ország problémáit tárta a diákok elé, akik változatos kihívásokat oldottak meg, a szuahéli nyelvű fordítástól a gazdasági feladatokig. A vetélkedő már a versenyen kívül zajlott, így minden csapattagot egy-egy tábla csokival díjaztunk az aktív és nyitott részvételért.

Eredményhirdetés

A nap zárásaként visszatértünk a Párbeszéd Házába, ahol meghallgathattuk Paszternák András elismerő szavait a versenyzők kiemelkedő teljesítményéről, majd Recskó Márk rövid, de tartalmas visszajelzést adott minden csapatnak az előadásaikra vonatkozóan. Ezt követte a mindenki által várt pillanat, az eredmények kihirdetése. Az első helyet a dobogón a Ceterum censeo Karthaginem esse delendam csapat foglalta el, és mivel a zsűri nem tudott rangsort felállítani a színvonalas munkák között, ezért a második és harmadik helyezés helyett a Kazuberley von Deodara és a MatekManók megosztott második hellyel zárták a versenyt.

Az idei évben először bevezetett fordulódíjakat a Petiolus Cedri Atlantici ab Scarbantia csapat vehette át a második fordulóban, és a Kazuberley von Deodara az első és a harmadik fordulóban elért legmagasabb pontszámért. A fordulógyőztes csapatok díjai többek közt a Csodák Palotája és a Nemzeti Színház jóvoltából kerültek átadásra. A Cédrus vándorserleg, amely az elmúlt két évet a címvédő Veres Pálné Gimnázium falai közt töltötte, most elfoglalta méltó helyét a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnáziumban, ahol egy évig hirdeti majd az iskola tanulóinak tehetségét és szorgalmát.

A Cédrus Komplex Tanulmányi Versenyt a 2021/22-es tanévben is a Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NTP-TMV-21) támogatta. Az egymillió forintos pályázati összegből eltölthettünk egy egész napot Budapesten, amelynek során a döntő minden résztvevőjének tudtunk ebédet biztosítani, és tudtuk támogatni a csapatok utazási költségét is. A támogatás adott lehetőséget arra, hogy idén is méltón jutalmazhattuk a csapatok rengeteg idejét és energiáját, amelyet a versenybe fektettek. A versenyzők saját tervezésű logózott ajándéktárgyainkat, elektronikai eszköz és könyvek vásárlására felhasználható utalványokat, csapatépítő és fejlesztő társasjátékokat és könyveket vihettek haza.

Köszönjük minden csapatnak az aktív részvételt a döntőn, és az egész éves közös kalandozást a CKTV változatos kihívásainak teljesítésében! Reméljük, gazdagodtatok a versenyben olyan tudással, élményekkel és tapasztalatokkal, amelyek a későbbiekben is kísérnek majd a pályátok során.


A döntőn készült további képek megtekinthetők a Képgalériában.